Jan Yngwe

Jan Yngwe — körens dirigent (sedan 1978), är professor i körsÃ¥ng och dirigering vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och räknas som en av Sveriges främsta dirigenter i sin generation. Han har studerat dirigering i bl a London, Salzburg och Siena. Genom Ã¥ren har han dirigerat alla svenska orkestrar av rang: Radiosymfonikerna, Kungliga Filharmoniska Orkestern Stockholm, Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester med flera.

Jan är dessutom dirigent för Kammarkören vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Han är också internationellt verksam, ofta efterfrågad som dirigent, inspiratör, pedagog och föreläsare.

Jans produktion som tonsättare (medlem i Föreningen Svenska Tonsättare FST sedan 1988) domineras av kör- och orkestermusik och många är de verk som under åren direkt tillägnats Kammarkören Pro Musica/Vocal Art Ensemble. 2004 tilldelades Jan Yngwe ”Johannes Norrby-medaljen” för ”en mångårig, framgångsrik och ytterst kvalificerad verksamhet som kördirigent” och han blev dessutom utnämnd till “Årets Körledare 2015” “för sin höga konstnärliga kvalitet under decennier som tongivande i det svenska och internationella körlivet”.

Jan Yngwe - The Conductor